DanceAbility radionica


Detalji događaja


Zbog ograničenog broja i pridržavanja mjera, obavezna prijava na: mail@divert.hr
Oni koji se ne koriste internetom mogu se prijaviti putem SMS-a na broj 0989306509.
Mjesto održavanja: Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (bijeli studio)
Vrijeme: subota 13. studenoga od 16h do 19h
Ulaz: besplatan
Prijave se zaprimaju do 12. studenoga.
Radionica je namijenjena za sve zainteresirane osobe, neovisno o invaliditetu ili “savršenosti” tijela, neovisno plešete li amaterski, rekreativno, profesionalno ili nikad niste ni plesali.
Ako si živ/a, možeš plesati.
DanceAbility pristup usmjeren je na improvizaciju s ciljem pronalaska i/ili produbljivanja vlastitog kreativnog pokreta. Princip rada je iznutra prema van, kroz maštu, bez zadanih pokreta, osjećajući i razvijajući vlastite pokrete. Na radionici se radi o plesnoj improvizaciji, pronalaženju načina izražavanja sebe u trenutku, korištenje prostora u kojem se nalazimo, međusobno neverbalno komuniciranje i izgradnje osjećaja zajednice. Glavni način plesnog istraživanja jest improvizacija, no ostavljamo prostora i za koreografiju – uvijek proizlazi iz svih prisutnih osoba. Područja koja ćemo, dakle, istraživati su: pažnja na osjećanju vlastitog tijela, iskustvo jezika vlastitog tijela, pažnja na odnos sebe u prostoru, pažnja na otvaranje plesnog odnosa s drugima.
Radionicu vodi Helvecia Sekulić certificirana za vođenje pokreta i plesa grupa mješovitih psiho-fizičkih mogućnosti po DanceAbility metodi. U Portugalu stječe DanceAbility edukaciju, dok u Zagrebu glumačku i plesnu edukaciju te naziv magistre makroekonomije. Kao plesna edukatorica, specijalizirana i certificirana za vođenje pokreta i plesa grupa mješovitih psiho-fizičkih mogućnosti po DanceAbility metodi, te kao glumačka i plesna izvođačica surađuje na društveno angažiranim umjetničkim projektima. U suradnji s DIVERT inkluzivnim kolektivom za istraživanje pokreta – plesnim i edukacijskim projektom koji okuplja plesače sa i bez fizičkog invaliditeta, od 2016. godine scenska je izvođačica (cjelovečernje inkluzivne plesne predstave „Nukleon“, „Bella Ciao”, „Đavolji odvjetnik”, „Otklon, ožiljak: preuzimanje”), edukatorica i koordinatorica edukacije. Vodi inkluzivne plesne radionice u Zagrebu, Rijeci i ostatku Hrvatske po DanceAbility metodi. Od drugih značajnijih suradnji tu je cjelovečernja plesna predstava ‘Srce moje kuca za nju’, kazališta Montažstroj; projekt Skaraventer – “Angelus Novus: živa razglednica iz Zagreba”, fizičkog i interaktivnog kazališta Teatro In Rivolta iz Italije; dramski studio umjetničko-pedagoškog programa Centra mladih Ribnjak za predškolarce i školarce.
Radionica je dio DIVERTovog projekta PLESOM PREKO RAMPE kojeg Ministarstvo kulture i medija podržava Natječajem za programe koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj, a koji sprovodimo u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Zagrebačkim plesnim centrom, Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, Centrom za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijeku, Centrom za kulturu Osijek i HNK Osijek.