Inkluzivna plesna zajednica – MURAI


Detalji događaja


Inkluzivna plesna zajednica dvodnevni je projekt namijenjen publici zainteresiranoj za inkluzivne umjetničke i društvene sadržaje. Program sadrži kratku izvedbu, predavanje o inkluzivnim plesnim praksama uz video projekcije, te inkluzivne plesne radionice. Program izvode 3 člana DIVERT kolektiva, od kojih je jedan s invaliditetom (Iva Nerina Sibila, Helvecia Sekulić i Leon Goličnik).
Program:
Subota 20.11. u 17:00 sati (Kreativno edukativni centar Murai, Pleškovec 25, 40311 Pleškovec)
*Izvedba kratkog dueta Lemia (12 min.)
Lemia je susret dvoje plesača – Leona i Mije, kreiran iz njihovih specifičnih tjelesnosti, energija, muzikalnosti i jedinstvene partnerske kemije. Lemia je nastala iz njihove zaigrane potrebe da uznemire uobičajene pristupe kretanju kroz prostor, plesu, upotrebi objekta i odnosu. Tako Lemia počinje polako, privlačeći gledatelja u preokrenuti prostor i vrijeme. Mia i Leon, mijenjajući neprekidno pravila svoje igre, kroz spirale i kruženja, napuštaju vlastite tjelesne identitete kako bi kreirali jedno tijelo. Lemia je neustrašiva i precizna, dirljiva i duhovita. Lemia je karusel percepcije.
*Nakon izvedbe očekuje vas predavanje o razvoju inkluzivnih plesnih i izvedbenih praksi na međunarodnoj sceni i u Hrvatskoj. Predstavit će se rad DIVERT kolektiva kao jednog od najutjecajnijih organizacija koje sustavno probijaju granice plesnih i izvedbenih konvencija. Spomenut će se potencijali inkluzivnih teorija i praksi na širu umjetničku scenu, koje su prepreke u hrvatskom edukativnom i kazališnom sustavu, kako se uspostavlja inkluzivna umjetnička zajednica, a kako publika.
Nedjelja 21.11. 11:00 – 14:00 sati ( Školska sportska dvorana OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu)
– Inkluzivna plesna radionica –
Ove radionice omogućavaju rad unutar grupe mješovitih psihofizičkih mogućnosti, odnosno otvorene su za sve, neovisno o invaliditetu (gluhoća, sljepoća, paralize, kretanje pomoću pomagala, intelektualne poteškoće i drugi spektri) ili savršenosti tijela osobe (standardne psihofizičke mogućnosti, razina fitnesa ili koordinacije), neovisno o dobi i iskustvu (da li je osoba plesala do sad amaterski, rekreativno, profesionalno ili nikad nije plesala). Dakle, pozivamo sve zainteresirane za istraživanje svog tjelesnog izričaja kroz ples i pokret, kroz neverbalnu i kreativnu komunikaciju.
DIVERT-ov pristup kombinira DanceAbility metodu, s ostalim plesnim improvizacijskim metodama, s ciljem pronalaska i/ili produbljivanja vlastitog kreativnog pokreta. Princip rada je iznutra prema van, kroz maštu, bez zadanih pokreta, osjećajući i razvijajući vlastite pokrete. Područja koja ćemo plesački istraživati su: pažnja na osjećanju vlastitog tijela, iskustvo jezika vlastitog tijela, pažnja na odnos sebe u prostoru, pažnja na otvaranje plesnog odnosa s drugima, odnos s glazbom, iskustvo koreografije i izvedbe.
—————–
Program je jedan je od 8 odabranih društvenokulturnih i/ili suvremenih umjetničkih događanja koji će se provoditi u 2021. kao dio aktivnosti projekta Kreativno edukativni centar Murai.
Projekt Kreativno edukativni centar traje 24 mjeseci. Projekt su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu ESF poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“ u iznosu od 1.459.794,22 kn.