Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

NEOBIČNE LJUBAVI | 2020.

Ljubav je, između ostalih svojih neobičnosti, jedina imenica koja ima funkcija glagola. Sam po sebi, pojam ljubavi je nejasan, prazan, općenit. Tek kada smo u njemu, kada se živi voleći, ljubav dobiva svoje značenje.

Ovu smo temu izabrali kako bismo magičnim svijetom kazališta djeci i mladima otvorili, u današnje vrijeme gotovo subverzivni pojam ljubavi. Pitanja poput “Što je to što zovemo ljubav?”, “Zašto volimo nešto ili nekoga?”, “Kako osjećamo ljubav?” i mnoga druga pitanja koja muče malene, ali i nas odrasle, početna su točka ovog autorskog projekta. Za nas, ova je predstava kontrapunkt prevelikoj količini nasilja kojemu smo svi, bez obzira na dob, izloženi putem javnih medija i interneta, kao i komercijalizaciji i klišeizaciji odnosa koji na potpuno neprimjeren način tumače ljubav… a upravo su kvaliteta i snaga ljubavi koju primamo u djetinjstvu ono što nas za cijeli život obilježi i formira.

U našem se projektu zato bavimo onim poetičnim i čarobnim dijelom nas, onim koji voli i koji je voljen.

Tako su Neobične ljubavi predstava u kojoj nizom situacija pričamo priče o – ljubavi. Izvođačkom se igrom, plesom i pjesmom, raznim referencama iz bajki, pop-kulture i sjećanjima na djetinjstvo otvaraju prepoznatljivi odnosi, neki duhoviti i zabavni, a neki i s “druge strane ljubavi”, oni koje podsjećaju da ljubav liječi, ali ponekad i boli. Tako susrećemo nezgrapnu ljubav iz svijeta lutaka, situaciju iz školskih hodnika i tajnovitu preteen zaljubljenost, razigrane odnose među braćom i sestrama, i uvijek dinamične među roditeljima i djecom, a tu je i čista dječju ljubav prema svijetu…
…no što u ovoj predstavi radi Darth Vader, princeza Elsa, Wonder Woman i Batmobile, kako je tekla ljubavna priča između tajanstvenih Kikija i Dragane, postoji li uopće obična ljubav ili je svaka, baš svaka ne-obična, pokušat ćemo odgovorit predstavom Neobične ljubavi.

Inkluzivnost ove predstave nalazi se u performativnim, fizičkim i generacijskim raznolikostima izvođačkog ansambla.

AUTOR: Žak Valenta
IZVOĐAČI: Marina Bura, Filip Sever, Iva Nerina Sibila/Eleonora Vrdoljak, Helvecia Sekulić/Nina Vidan
SKLADATELJ: Dušan Maksimovski
SVJETLO, FOTO I GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Jason Mulhausen
TRAJANJE PREDSTAVE: 50 minuta
UMJETNIČKO VODSTVO: Iva Nerina Sibila
PRODUKCIJA: DIVERT inkluzivni plesni kolektiv 2020.
PREMIJERA: 18. i 19. rujna 2020, MSU, dvorana Gorgona.

Predstava Neobične ljubavi financijski je podržana od Ministarstva kulture, a ostvarena u suradnji s Odjelom za edukativnu djelatnost MSU.

Zahvaljujemo Plesnom centru Tala i Zagrebačkom plesnom centru na prostoru i podršci.

fotografije: Sindri Uču (1–7), Erik Kučić (8–12)

trailer: Sindri Uču