Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

O NAMA

Divert (IMRC) kolektiv plesni je i edukacijski projekt koji okuplja plesače sa i bez fizičkog invaliditeta u zajedničkom istraživanju plesa u odnosu na raznolikost tjelesnih i intelektualnih mogućnosti. Projekt je jedinstven u Hrvatskoj time što od samog početka djeluje na visokoj umjetničkoj i produkcijskoj razini te najvišoj razini edukacijskih praksi. Osnovan je 2012. godine kroz strukturu Hrvatskog instituta za pokret i ples, a sada djeluje samostalno kroz umjetničku organizaciju DIVERT inkluzivni plesni kolektiv. Edukacijska djelatnost odvija se u suradnji sa Plesnim centrom TALA gdje redovito održavamo radionice inkluzivnog plesa. Umjetnička voditeljica je Iva Nerina Sibila, a voditeljica edukacije Helvecia Sekulić.

U našoj edukacijskoj praksi polazimo od ideje da za ples i pokret nisu preduvjet standardne tjelesne mogućnosti, već da ples pripada – svima. Zato pozivamo sve koji žele plesati, bez obzira na dob, fizičku spremnost, ograničenje u pokretu ili plesačko iskustvo, a koji žele dijeliti svoju maštu i plesačku radost

U radionicama krećemo od osvještavanja potencijala svakog pojedinog tijela, koristeći slobodan, improviziran i kreativan ples, bez zadanih pokreta i kroz brojne igre, zadatke i vođene improvizacije. Radionice se sastoje od individualiziranih vježbi osvještavanja tijela, plesnih zadataka u paru i grupi, vježbi opuštanja i muzikalnosti, osnova plesne kompozicije i izvedbe. Temelje se na somatskim tehnikama, improvizaciji i DanceAbility metodi.

Veliki uspjeh našeg rada je kolegij Inkluzivni ples” na Akademiji dramske umjetnosti koji je uvršten u kurikulum pedagoškog smjera na Odsjeku za ples. Budući da je akademija središnje mjesto koje određuje okvire profesionalizma plesne profesije, naš rad na inkluzivnosti plesa polako prodire u samu srž struke. Kolegij je u suradnji s profesorima Odsjeka za ples kreirala i vodi Iva Nerina Sibila, uz uključivanje članova kolektiva.

Uz brojne kratke radove kontinuirano kreiramo i cjelovečernje u suradnji s eminentnim koreografima, gostujućim plesačima i suradnicima, kao što su Silvia Marchig, Aleksandra Janeva Imfeld, Martina Tomić, Lada Bonacci, Sindri Uču, Vesna Mačković, Ognjen Vučinić, Jason Mulhausen, Gregor Kamnikar i Slađan Livnjak koji je za izvedbu u Octet Stream nagrađen Nagradom Hrvatskog glumišta. Naš kratki duet Lemia, 2019. nagrađen je na pulskom festivalu PUF, a sama organizacija je 2021. uz Plesnu grupu Magija nagrađena posebnom nagradom strukovnih udruga UPUH i PULS za izuzetan umjetnički doprinos i organiziranje događaja od posebne važnosti za razvoj plesne umjetnosti.

Izvedbe i gostovanja u Zagrebu uključuju Tjedan suvremenog plesa, Improspekcije, Showcase hrvatskog kazališta HC ITI, ANTISEZONA – ples u Gorgoni te gostovanja u Rijeci, Osijeku, Bjelovaru, Zadru, Kninu, Dubrovniku, Skoplju i Ateni. U sklopu EU projekata Hrvatskog instituta za pokret i ples sudjelovali smo u programima u Lisabonu, Glasgowu, Londonu i Roverettu, a u sklopu LLB EU projekta Plesnog centra TALA u Berlinu 2019. godine.

Naša misija povezati je plesače sa i bez tjelesnog i intelektualnog invaliditeta u zajedničko istraživanje plesa, izvedbe i edukacije u plesu te osigurati kontinuirani pristup suvremenom plesu svakom zainteresiranom pojedincu mrežom radionica i predstava za odrasle i djecu koje izvodi inkluzivni ansambl, programom umjetničkih istraživanja i intermedijalnim projektima. Naš cilj je kreirati pristup profesionalnoj edukaciji u suvremenom plesu i povezanim izvedbenim praksama, kao i uvjete za profesionalno djelovanje temeljeno na umjetničkoj vrijednosti, a ne diskriminaciji temeljenoj na standardiziranim tjelesnim i intelektualnim mogućnostima.

IMPRESSUM

DIVERT – inkluzivni plesni kolektiv
Jurjevska 45, 10 000 Zagreb
OIB: 44618061908
IBAN: HR8223600001101364636
mail@divert.hr

Iva Nerina Sibila – umjetnička voditeljica
ivanerina@gmail.com
tel. (+385) 095 9055 305

Helvecia Sekulić – DanceAbility edukatorica, koordinatorica edukacije
tel. (+385) 098 930 6509

Sindri Uču – web administrator
sindri@ucu.studio

Ostale platforme:
Facebook | Instagram | Vimeo | YouTube

PODRŠKA

JEDNOKRATNOM UPLATOM

U vašoj banci ili putem internet bankarstva u bilo kojem trenutku možete jednokratno donirati iznos koji želite.

Podaci za uplatu:
DIVERT – inkluzivni plesni kolektiv
IBAN: HR8223600001101364636
Poziv na broj: 1101364636
Opis: Donacija

TRAJNIM NALOGOM

Besplatno ugovorite u banci ili putem internet bankarstva mjesečni automatski nalog donacije na iznos koji Vama odgovara (nalog može biti i dvomjesečni ili svakih 6 mjeseci te se može raskinuti u bilo kojem trenutku).

Podaci za ugovor:
DIVERT – inkluzivni plesni kolektiv
Jurjevska 45, 10 000 Zagreb
OIB: 44618061908
IBAN: HR8223600001101364636