O NAMA

Divert / IMRC kolektiv plesni je i edukacijski projekt koji okuplja plesače sa i bez fizičkog invaliditeta, u zajedničkom istraživanju plesa u odnosu na raznolikost tjelesnih i intelektualnih mogućnosti. Projekt je jedinstven u RH  kako od samog početka djeluje na visokoj umjetničkoj i produkcijskoj razini i najvišoj razini edukacijskih praksi. Osnovan je 2012. godine kroz strukturu Hrvatskog instituta za pokret i ples, a sada djeluje samostalno kroz umjetničku organizaciju DIVERT inkluzivni plesni kolektiv. Edukacijska djelatnost odvija se u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom gdje redovito održavamo radionice inkluzivnog plesa. Umjetnička voditeljica je Iva Nerina Sibila, a voditeljica edukacije Helvecia Tomić.

U našoj edukacijskoj praksi polazimo od  ideje da za ples i pokret nisu  preduvjet standardne  tjelesne mogućnosti,  već da ples pripada – svima. Zato pozivamo sve koji žele plesati, bez obzira na dob, fizičku spremnost, ograničenje u pokretu ili plesačko iskustvo, a koji žele dijeliti svoju maštu i plesačku radost. 

U radionicama  krećemo od osvještavanja potencijala svakog pojedinog tijela, koristeći slobodan, improviziran i kreativan ples, bez zadanih pokreta, a kroz brojne igre, zadatke i vođene improvizacije. Radionice se sastoje od individualiziranih vježbi osvještavanja tijela, plesnih zadataka u paru i grupi, vježbi opuštanja i muzikalnosti, osnova plesne kompozicije i izvedbe.  Temelje se na somatskim tehnikama, improvizaciji i DanceAbility metodi.

Veliki uspjeh našeg rada je kolegij Inkluzivni ples na Akademiji dramske umjetnosti koji je uvršten u kurikulum pedagoškog smjera na Odsjeku za ples. Budući da je akademija središnje mjesto koje određuje okvire profesionalizma plesne profesije, naš rad na inkluzivnosti plesa polako prodire u samu srž struke. Kolegij je u suradnji s profesorima Odsjeka za ples kreirala i vodi Iva Nerina Sibila, uz uključivanje članova kolektiva.

Uz brojne kratke radove kontinuirano kreiramo i cjelovečernje u suradnji s eminentnim koreografima, gostujućim plesačima i suradnicima, kao što su Silvija Marchig, Aleksandra Janeva Imfeld, Martina Tomić, Lada Bonacci, Tara Ivanišević, Vesna Mačković, Ognjen Vučinić, Jason Mulhausen, Gregor Kamnikar i Slađan Livnjak koji je za izvedbu u Octet Stream nagrađen Nagradom Hrvatskog glumišta. Naš kratki duet Lemia, 2019. nagrađen je na pulskom festival PUF.

Izvedbe i gostovanja u Zagrebu uključuju Tjedan suvremenog plesa, Improspekcije, Showcase hrvatskog kazališta HC ITI, ANTISEZONA – ples u Gorgoni, a gostovanja Rijeku, Osijek, Bjelovar, Zadar, Knin, Dubrovnik, Skopje, Atenu. U sklopu EU-projekata Hrvatskog instituta za pokret i ples sudjelovali smo u programima u Lisabonu, Glasgowu, Londonu i Roverettu, a u sklopu LLB EU projekta Plesnog centra TALA u Berlinu 2019.

Naša misija povezati je plesače sa i bez tjelesnog i intelektualnog invaliditeta u zajedničko istraživanje plesa, izvedbe i edukacije u plesu te osigurati kontinuirani pristup suvremenom plesu svakom zainteresiranom pojedincu  mrežom radionica i predstava za odrasle i djecu koje izvodi inkluzivni ansambl, programom umjetničkih istraživanja i intermedijalnim projektima. Naš cilj je kreirati pristup profesionalnoj edukaciji u suvremenom plesu i povezanim izvedbenim praksama, kao i uvjete za profesionalno djelovanje temeljeno na umjetničkoj vrijednosti, a ne diskriminaciji temeljenoj na standardiziranim tjelesnim i intelektualnim mogućnostima.